Monika Herceg: Straška nastavlja biti naša superjunakinja

KNJIŽEVNICA MONIKA HERCEG PROČITALA JE I NAŠU DRUGU SLIKOVNICU STRAŠKA IZVRĆE NEISTINE, A U SVOM OSVRTU POJAŠNJAVA ZAŠTO BISMO TREBALI ČITATI STRAŠKU.

Ako želimo svijet koji postaje otvoreniji, empatičniji, snažniji u nastojanju da štiti slabije, moramo postati kritičari svega što nam dolazi, još dok smo maleni.

Naša djeca svemiri su sposobni daleko otvorenije gledati prema svima, radoznalost i njihova mašta, ali i činjenica da probleme ne gledaju kao probleme nego izazove nešto je što bismo trebali učiti od njih i truditi se zadržati taj stav prema svijetu dok god smo ovdje. Straška je pionirka te radoznalosti, ali i skeptičnosti i upravo ova knjiga pokazuje nam kako bismo trebali našim djevojčicama, ali i dječacima omogućiti da vlastiti svijet pogledaju kakav on zaista jest, da budu kritični prema njemu, prema onome što nam dolazi kroz medije ili što se uspostavi kao uobičajeno.

Straška je tako napravila nekoliko bitnih koraka, ne samo da je propitivala svijet oko sebe, nego je i kao prava znanstvenica, ali i novinarka pristupila informacijama koje su došle do nje, a potom ih kritički sagledala i donijela zaključke. No, nije tu stala, Straška je uzela odgovornost kao rijetko koja odrasla osoba (jer znanje nosi odgovornost) i odlučila ono što zna podijeliti s okolinom. Jednostavnije rečeno, Straška je odlučila mijenjati svijet.

Ova slikovnica s humorom pokazuje i prokazuje današnjicu, ali i daje ponovno mogućnost Straški da reagira, da postavlja pitanja i traga za odgovorima bez obzira koliko je to teško. Upravo zato Straška nastavlja biti i dalje naša superjunakinja, koja kritički kao njene prethodnice, sve žene koje su se izborile kroz povijest za naša prava, ide iz dana u dan i uči i nas i naše djevojčice i dječake o ravnopravnosti, našoj snazi, ali i o tom boljem svijetu koji zaista može biti odmah tu, sutra već. Čitajte Strašku! Čitajte je velikima, čitajate je malima i sjetite se učiti od Straške, ali i naše djece koja o svemu tome kako biti hrabar i pravedan često znaju mnogo više nego mi!

Slikovnica Straška izvrće neistine, na hrvatskom jeziku i u prijevodu na engleski jezik, realizirana je u okviru projekta Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje (UP.02.3.1.03.0063).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost FIERCE WOMEN d.o.o.