Our story

“For most of history, Anonymous was a woman”

Istinitost riječi Virginie Woolf potvrđuje se svaki puta kada nekoga upitamo da nabroji samo 5 znanstvenica ili umjetnica.

Društvena igra Fierce Women naš je doprinos promjeni statusa quo.

Kako smo počeli?

Igra Fierce Women / Strašne žene razvijena je u udruzi K-Zona osnovanoj 2005. godine s ciljem promicanja rodne ravnopravnosti i društveno odgovornog djelovanja. Najpoznatiji projekt udruge je neprofitni medij VoxFeminae.net, aktivan već 13 godina, čija najpopularnija rubrika nosi naziv Strašne žene i sadrži već više od 300 biografija žena koje su značajno doprinijele društvu, poput Simone de Beauvoir, Marije Jurić Zagorke, Rosalind Franklin, Nellie Bly i drugih. Postavljajući si pitanje kako da još više ljudi sazna za strašne žene, Gabrijela Ivanov, osnivačica K-Zone i  obožavateljica društvenih igara, došla je na ideju razvoja igre… Krajem 2017. godine imali smo prototip!

Originalni gameplay igre, na koji smo iznimno ponosni, razvio je književnik i programer Želimir Periš, a na ilustracijama je radilo 8 hrvatskih umjetnica.

Crowdfunding kampanja

Kada smo igru predstavili javnosti reakcije su bile i više nego dobre zbog čega smo povodom Međunarodnog dana žena 2018. odlučili pokrenuti crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo kako bismo tiskali 1,000 paketa društvene igre Fierce Women / Strašne žene i pokrenuli društveno poduzeće za razvoj proizvoda koji promiču rodnu ravnopravnost i društvenu pravednost. Podržalo nas je više od 700 osoba iz 40 zemalja diljem svijeta, a kampanja je sakupila više od 32 000 dolara što nam je omogućilo da ostvarimo svoje obećanje.

Video crowdfunding kampanje, 2018

Nagrade i postignuća 

Program potpore poduzetničkim projektima Act Grupe “Pokreni nešto svoje” bio nam dodatni vjetar u leđa. Osnovali smo društveno poduzeće FIERCE WOMEN d.o.o. kako bismo igru i komplementarne proizvode mogli razvijati i distribuirati te je igra Fierce Women za sada dostupna u više od 50 knjižara i dućana u Hrvatskoj, a još 1000 primjeraka po narudžbi je napravljeno i za talijansko tržište (na talijanskom jeziku). Zatim smo postali i jedna od 5 dobitnica programa “Odvažna” IKEA-e i MASTERCARD-a te smo nagrađani ugovorom s IKEA-om Hrvatska. Zahvaljujući tome, društvena igra Fierce Women našla se na policama IKEA Hrvatska i to na hrvatskom jeziku!

Vjerujemo u učenje kroz druženje i zabavu te na kreativan način želimo pridonijeti razvoju društva neopterećenog spolnim i rodnim kategorijama, a i nagrada SozialMarie za društvene inovacije koju smo osvojili u 2019., govori nam da smo na pravom putu.