Straška postavlja teška pitanja – prva Fierce Women slikovnica

Slikovnica Straška postavlja teška pitanja govori o djevojčici Straški, koja će kad poraste postati strašna žena. Radi se o prvoj od dvije slikovnice koje će društveno poduzeće Fierce Women tiskati ove godine.

Autor slikovnice je Želimir Periš, čiji je roman Mladenka kostonoga nedavno proglašen najboljim hrvatskim romanom, dok je njegov tekst svojim hrabrim i vizualno upečatljivim ilustracijama oživjela Ivana Štrukelj

Njihova imena već su poznata svima koji su se susreli s našom društvenom igrom Fierce Women, jer upravo je Želimir razvio pravila igre dok je Ivana jedna od ilustratorica koje su radile na portretima strašnih žena.

Želimir Periš i Gabrijela Ivanov / Foto: Nina Đurđević

Slikovnica je osim na hrvatskom jeziku, izdana i u prijevodu na engleski, pod nazivom Fiercey asks difficult questions, a komunicira sa širim spektrom godišta, pa ju tako možete čitati djeci već od četvrte godine. 

Ime glavne protagonistkinje izvučeno je iz sintagme strašna žena, prvobitno naziva rubrike na portalu VoxFeminae.net koja okuplja biografije značajnih žena iz povijesti, a potom i društvene igre koja je poznatija pod svojim internacionalnim nazivom – Fierce Women. Žargonski, izraz strašan/na predstavlja nekoga tko je sjajan, poseban, izuzetan, a upravo takvima vidimo žene koje su ostvarile izuzetan doprinos društvu, no koje je to društvo povijesno zanemarivalo, kao i novu članicu našeg strašnog tima, Strašku.

Foto: Nina Đurđević

Slikovnica Straška postavlja teška pitanja dostupna je putem Fierce Women shopa.

Slikovnica je Straška postavlja teška pitanja, na hrvatskom jeziku i u prijevodu na engleski jezik, realizirana je u okviru projekta Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje (UP.02.3.1.03.0063).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost FIERCE WOMEN d.o.o.