Monika Herceg: Straškina supermoć je znanje!

Književnica Monika Herceg pročitala je našu slikovnicu Straška postavlja teška pitanja, a u svom osvrtu pojašnjava zašto bismo trebali čitati Strašku.

Djevojčice mogu mijenjati svijet. Djevojčice će mijenjati svijet. Djevojčice ga mijenjaju svakodnevno. A svaka promjena dolazi prvo postavljanjem svih onih velikih i malih zašto i kako pitanja. Koliko je danas bitno da naše kćeri znaju gdje su žene unutar povijesti svijeta i koliko je trebalo proći da se žene izbore za vlastita prava, ili mogućnost da budu znanstvenice, novinarke, spisateljice, liječnice, političarke? Rekla bih da je to za našu budućnost i za očuvanje izborenih prava nužno. No, kako prići tim strašnim pitanjima? Kako prići toj strašnoj povijesti i objasniti našim kćerima, ali i sinovima da svijet nije bio pravedan i da je zaista netko prije mislio da je jedno ljudsko biće manje vrijedno od drugoga? Rekla bih da je Straška našla sjajan način da postavi ta pitanja i u našu literaturu donese napokon odgovore kojih se sramimo kao civilizacija, ali koji su nužni kako bismo neprestano imali na umu koliko je bitno boriti se za bolji i pravedniji svijet svaki dan. Izborena ravnopravnost žena i muškaraca mlada je u povijesti svijeta, a djevojčice itekako imaju pravo znati da je to tako kako bi isto uvijek imale na umu. Straška je superjunakinja čija je supermoć zaista i jedina stvarna supermoć na ovome svijetu, a to je znanje i ovom slikovnicom i sami se sjetimo koliko je bitno da našoj djeci omogućujemo znanje, ali i obrazovanje, koliko je bitno da ih potičemo da su radoznali, dosadni u stalnim pitanjima i koliko je bitno da čitamo. Čitajte Strašku! Čitajte je velikima, čitajate je malima i sjetite se učiti od Straške, ali i naše djece koja o svemu tome kako biti hrabar i pravedan često znaju mnogo više nego mi!

Slikovnica Straška postavlja teška pitanja, na hrvatskom jeziku i u prijevodu na engleski jezik, realizirana je u okviru projekta Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje (UP.02.3.1.03.0063).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost FIERCE WOMEN d.o.o.