Društveno poduzetništvo u fokusu na Vox Feminae festivalu

Društveno poduzeće FIERCE WOMEN d.o.o., udruga K-zona i ACT Grupa, pozivaju vas na konferenciju i sajam društvenih poduzetnika “Dobar posao u Hrvatskoj” koja će se održati u petak 27. svibnja 2022. na Europskom trgu u Zagrebu u okviru Vox Feminae festivala. Cilj događanja je potaknuti razgovor o društvenom poduzetništvu te pružiti društvenim poduzećima prostor da predstave svoje proizvode i socijalne usluge što većem broju građana. Radi se o društvenim poduzećima koja zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge ranjive skupine, čiji cilj poslovanja nije profit već širi benefit za društvo, u smislu pozitivnog ekološkog učina, promoviranja rodne ravnopravnosti, uključivanje marginaliziranih osoba na tržište rada i slično. Svrha poslovanja društvenih poduzeća, dakle, nije isključivo profit već pozitivan društveni utjecaj te pružanje pomoći osobama u riziku od društvene isključenosti. Iako se na prvu može činiti da je mijenjanje svijeta jako skupo, društveno odgovorno poslovanje pokazuje nam da ne mora biti tako. Promjene u svijetu društveni poduzetnici potiču prodajom svojih proizvoda i usluga, stavljanjem na tržište proizvoda koji su zajednici potrebni ili koji potiču pozitivne promjene u zajednici te pažljivim ulaganjem ostvarene zarade u razvoj dodatnih proizvoda i usluga s pozitivnim društvenim utjecajem, zapošljavanjem osoba iz zajednice i poslovnim suradnjama s lokalnim i društveno odgovornim poduzećima, obrtima, OPG-ima, čime se potiče lokalno gospodarstvo te povećava kvaliteta života u zajednici. Za stvaranje ove pozitivne promjene, jako su bitni i građani/ke, koji djelovanje društvenih poduzeća mogu podržati tako da namirujući svoje potrebe, proizvode i usluge nabavljaju upravo od društvenih poduzeća, ili barem društveno odgovornih korporacija, koje ipak brinu o društvenom otisku koji ostavljaju. I društveno odgovorne korporacije tu imaju vrlo veliku ulogu, s obzirom na mogućnost poslovnih suradnji i partnerstava s društvenim poduzećima što naravno omogućuje rast, širenje i održivost društvenih poduzeća. Također, sam odabir društveno odgovornog poslovanja, već čini promjenu, u ekološkom smislu, promjenu u pristupu radnicima/ama, njihovim pravima i potrebema, promjenu u porukama koje se šalju kroz promociju proizvoda i usluga, kao i odabirom poslovnih partnera. U nastavku potražite program događanja “Dobar posao u Hrvatskoj”, posjetite nas na Europskom trgu i s nama mijenjajte kartu svijeta nabolje.

Sajam društvenih poduzetnika, Europski trg, 10:00 – 20:00 sati U okviru sajma, svoje proizvode i usluge, predstavit će:

 • Humana Nova – socijalna zadruga koja zapošljava društveno isključene osobe koje od tekstilnih viškova stvaraju nove vrijednosti, a od novih materijala šivaju proizvode u koje je utkano zadovoljstvo ljudi, prirode i zajednice.
 • Kalliopi – održivo društvo iz Gračaca koje zapošljava dugotrajno nezaposlene žene iz zajednice koje rade na proizvodnji i prodaji visokokvalitetnih obućarskih proizvoda od najkvalitetnijih materijala.
 • ZEZ – Zelena energetska zadruga čiji je cilj pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije. ZEZ putem solarne energije osigurava i struju potrebnu za održavanje sajma, a tom prilikom svi zainteresirani građani moći će saznati više o servisu Na sunčanoj strani, kroz koji zadruga pruža podršku u realizaciji sunčanih elektrana za kućanstvo.
 • ROUM – centar za spašavanje odbačenih predmeta, Romske organizacija mladih Hrvatske (ROM HR), gdje se Romi i umjetnici okupljaju kako bi medotom nadciklaže od otpada stvorili unikatne predmete za dizajn interijera.
 • FIERCE WOMEN – društveno poduzeće osnovano s ciljem razvoja proizvoda i usluga koji promiču rodnu ravnopravnost i društvenu pravednost, poznato po društvenoj igri Fierce Women.
 • ACT Printlab – neprofitno društveno poduzeće, grafički i web dizajn studio, koji partnerima (organizacijama civilnog društva, društvenim poduzećima…) nudi profesionalne, kvalitetne, inovativne proizvode i usluge koji prate/odgovaraju potrebama partnera (i zajednice).
 • ACT Konto – neprofitno društveno poduzeće specijalizirano za pružanje stručnih i kvalitetnih knjigovodstveno-računovodstvenih usluga.
 • ARYA – brend rođen iz potrebe za adekvatnim rubljem nakon mastektomije.
 • HUKI – poduzeće specijalizirano za organizaciju događaja, promociju poduzetništva i inovacija, razvoj društva i društvenih inovacija te edukaciju o novim i kreativnim načinima rješavanja suvremenih izazova.
 • Najbolje lokalno – poljoprivredna zadruga koja uključuje više od 25 proizvođača s preko 200 različitih proizvoda.
 • Impact house – poduzeće koje se bavi analizom, inovacijom, mjerenjem i upravljanjem pozitivnim društvenim utjecajem.

Konferencija o društvenom poduzetništvu, Kuća Europe, Augusta Cesarca 4

RASPORED:

10:00 – 11: 30
Europski Akcijski plan za društvenu ekonomiju – što i kako u Hrvatskoj?

Na panelu će se predstaviti i raspravljati o Akcijskom planu za društvenu ekonomiju (SEAP – Social Economy Action Plan), rezultatima istraživanja Europski monitor društvenih poduzeća za Hrvatsku za razdoblje 2021-2022, te o preporukama i konkretnim akcijama koje su potrebne da se razvije poticajni ekosustav za razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Sudjeluju: Jelena Anđelić (ACT Grupa) – Europski Akcijski plan za društvenu ekonomiju, Davorka Vidović (Fakultet političkih znanosti) – Europski monitor društvenih poduzeća za Hrvatsku, Danijela Dolenec (zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba), Dragan Jelić (državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike)

12:00 – 13:00
Sve moram sama

Sudionice panela su male poduzetnice koje na tržištu nisu mogle pronaći rješenje za svoje potrebe, pa su same izmislile, a neke i patentirale proizvode koji su im trebali te ih učinile dostupnima i svima ostalima kojima su potrebni.

Sudjeluju: Simona AugustićSimona Fabijanović i Slobodanka Poštić.

13:00 – 14:00
Pauza za networking, obilazak sajma društvenih poduzeća i/li ručak

14:00 – 15:00
Odgovorno poslovanje i podrška poduzetnicima – jer poduzetnici čine ekonomiju, a održivo i impact poslovanje omogućavaju budućnost!

Erste banka i IKEA, kao društveno odgovorne kompanije s implementiranim DOP – društveno odgovornim poslovanjem, s ACT Grupom, kao vodećom organizacijom za potporu impact orijentiranom poslovanju, raspravljaju o akceleratorima, programima i potporama za društvena poduzeća i impact oriented male biznise. Svoje iskustvo ulaganja u razvoje projekte na Baniji podijelit će i Zaklada Solidarna.

Sudjeluju: Tina Sirotić (Erste banka), Marta Grubić (Madison za Ikea-u), Marina Škrabalo (Zaklada Solidarna) i Stjepan Mikec (ACT Grupa)

Organizatori:

Događanje se održava uz uz podršku HRPSOR-a i Ureda EU parlamenta u Hrvatskoj te pod pokroviteljstvom Ureda gradonačelnika Grada Zagreba. Struju potrebnu za održavanje sajma osigurat će Zelena energetska zadruga uz pomoć solarne energije.

Tekst te konferencija o društvenom poduzetništvu i sajam društvenih poduzetnika – Dobar posao u Hrvatskoj – realizirani su u okviru projekta Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje (UP.02.3.1.03.0063).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost FIERCE WOMEN d.o.o.